Всяка година се случва едно и също – мнозина теглят кредити,

...
Всяка година се случва едно и също – мнозина теглят кредити,
Коментари Харесай

5 неща, за които си струва да спестяваме

Всяка година се случва едно и също – мнозина теглят заеми, взимат пари назаем от другари или харчат цялата си заплата, с цел да отидат лятото на море, да посрещнат Великден, Коледа или различен празник. Общото сред всички тези разноски е, че те могат да се възнамеряват и по този начин да избегнем финансовия стрес, който ги съпътства. В тази публикация ще ви споделя какви фондове си вършим в нашето семейство и защо ги използваме.

Каква е разликата сред спешен фонд и този за краткосрочни цели ?

Аварийният фонд е спестена сума, която да покрие някакви непредвидени разноски, свързани с нашето здраве или имущество. Препоръчва се той да е задоволителен за най-малко 6 месеца напред, в случай че останем без приходи. От друга страна, фондовете за краткосрочни цели (до 1 година) се употребяват за регулярни разходи, които могат да се плануват, като годишните налози за автомобила, посрещането на празници, летните почивки и доста други.

Идеята на тези фондове е да не се натоварва месечния ни бюджет и да не взимаме заеми за покриване на повтарящи се разходи. Те се употребяват за всеки по-голям разход, който не може да си позволим с месечната ни заплата и е добре да имаме авансово спестени пари за него.

В нашето семейство имаме следните фондове, в които заделяме пари всеки месец:
Фонд „ Годишни разноски за поддръжка на автомобила “
Имаме 2 коли и тяхната поддръжка е един от най-големите ни разноски. През месец януари, когато би трябвало да се възобновяват застраховките Гражданска отговорност и Каско, да се мине на механически прегледи, да се смени маслото и останалите консумативи, и да се купят годишни винетки за колите, се получава една немалка сума за заплащане. Тъй като началото на годината не е изключително дейна за бизнеса ни (а и аз избирам да си умря най-малко 2-3 седмици), нашите приходи са по-малки от предходните месеци.

За да не нарушим финансовото ни здраве, да не се постанова да взимаме пари от спешния ни фонд или да продаваме вложения в несъответствуващ миг, ние сътворяваме така наречен „ пликова система “, като всеки годишен разход си има обособен книжен плик и в него всеки месец прибавяме 1/12 част от нужната ни сума. Например, в случай че разноските ни по колите са 1,800 лв., това прави по 150 лв. на месец. Така, когато пристигна идващия януари, към този момент имаме нужната ни сума и нямаме финансови проблеми.
Фонд „ Ремонт на автомобил “
Дори да имаме застраховка Каско за нашия автомобил и да караме деликатно, по-старите коли и българските пътища са причина за по-чести поправки и обвързваните с това разноски. Тук не приказвам за промяна на консумативи или някоя изгоряла крушка, а за по-сериозни повреди. Всеки си познава автомобила, само че даже да има интервал без особени разноски, то има и такива, в които ремонтите са много чести (тогава е време да помислим за промяна на колата).

За да не мислим от кое място ще вземем пари за следващото визити в сервиза, аз съм си направил специфичен фонд за това и той е в размер на 5% от цената на автомобила. Например, в случай че колата коства 10,000 лв., 500 лв. е сумата, която е добре да заделим. Когато я изхарчим, започваме още веднъж да вършим месечни вноски във фонда, до момента в който той се изпълни още веднъж. (продължава на идната страница)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР